6 gru 2011

KUKURYDZIANE KLUSECZKI





Dziś szybkie danie z serii śniadaniowy przysmak, które jadam często  jesienią i zimą,tak jak moją ulubioną
 kaszę jaglaną i kukurydzianą z owocami.
Ugotowane kluseczki, polane masłem, posypane cynamonem i karobem, pycha!, mniam, mniam...






250g twarożku półtłustego rozetrzeć z utarta skórką z połówki cytryny,dodać szczyptę kakao, trochę brązowego cukru i jedno jajko, oraz 75g mąki kukurydzianej, szczyptę suszonego imbiru, trochę soli do smaku.
Wszystko dokładnie wymieszać, formować łyżeczką zgrabne kluseczki i kłaść na osolony wrzątek, w którym powinny gotować się, do momentu aż nabiorą nieco objętości, tj. około 10-15 minut. Ugotowane kluseczki polać roztopionym masłem, posypać brązowym cukrem, cynamonem i karobem.


                                                                                                                Smacznego!


Karob, to mączka chleba świętojańskiego, z wyglądu przypomina kakao, do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością.












DO ŚMIECHU