6 maj 2013

KREM CYTRYNOWY, COŚ NA DESER.



Propozycja na lekki, orzeźwiający, deser cytrynowy, hit w cukierni z mojego dzieciństwa.


Potrzebne będą:
2 cytryny
180g cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
4 jajka
1 łyżka żelatyny
2 łyżki masła


Wykonanie:
Żółtka ucieramy z cukrami na puszysto, dodajemy startą skórkę i sok z 2 cytryn, krem stawiamy na małym ogniu i gotujemy przez 5 minut stale mieszając.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Krem odstawiamy z ognia i dodajemy masło i ponownie mieszamy.
Białka ubijamy  na sztywno ze szczyptą soli, po czym dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Krem przełożony do szklanek, schładzamy w lodówce, aż całkowicie stężeje.
Smacznego!







POD WESOŁYM RYJKIEM