21 maj 2014

PASTA Z CIECIERZYCY






Strączkowe jadam i to często, w formie pasztetów, sałatek, kotletów i past rozmaitych.
Dzisiaj przepis na smakowitą pastę z ciecierzycy z dodatkiem suszonych pomidorów.
Ciecierzyca wzmacnia śledzionę i serce, łagodzi objawy i przynosi ulgę w cukrzycy, jest bogata w cynk i witaminę B6, przez co wpływa pozytywnie na stan skóry i włosów.



Składniki:
1 szklanka ciecierzycy
1 duża cebula
kilka pomidorów suszonych, ze słoika, w zalewie olejowej
sól, pieprz, imbir, kurkuma
sok cytryny
olej
1 łyżka majonezu

Wykonanie:
Ciecierzycę umyć, namoczyć w wodzie na noc, następnego dnia ugotować do miękkości, najszybciej będzie w szybkowarze. Cebulę pokroić, udusić na oleju, kilka pomidorów pokroić w kostkę, wszystko wrzucić do ciecierzycy i zmiksować na gładką masę. Przyprawić imbirem, kurkumą, solą i pieprzem, dodać nieco soku z cytryny, oraz łyżkę majonezu.

Smacznego!