16 lut 2012

Sernik z ricottą i cynamonem




Zima w pełnej krasie, śniegu co niemiara , więc u mnie sernik na zimę, z cynamonem, wybornym, muślinowym i słodkim w smaku serkiem włoskim i ricotta, do którego nie trzeba dodawać zbyt wiele cukru, tak jak przy zwykłym serniku.


Sernik z ricottą i cynamonem
                                                                                                            
Na spód:
120 g biszkoptów
60 g masła
łyżeczka cynamonu


Masa serowa:
2 serki typu włoskiego np. z Lidla po 220 g opakowanie lub Capri
250 g serka ricotta
3 jajka
3 łyżki maki pszennej
6 łyżek cukru pudru
1 mały cukier waniliowy     






Biszkopty rozdrobnić w malakserze. Miękkie masło utrzeć z cynamonem i połączyć z rozdrobnionymi biszkoptami. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułka tartą, wyłożyć na jej dno biszkopty.
W misce wymieszać dokładnie mikserem serek włoski, dodać ricottę, mąkę, cukier puder i waniliowy. Gdy masa będzie gładka, dodać żółtka i wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę serową. Masę wylać na spód z biszkoptów.
Piec w piekarniku 180 st. przez 50-55 minut. Sernik studzić przy uchylonym piekarniku.
                                                                                                                                                                         Smacznego!