9 maj 2014

ŻUREK WEGETARIAŃSKI





Marcheweczkę ciach ciach ciach, 
pietruszeczkę ciach ciach ciach 
porek i selerek trach- siekam. 
I nastawiam gaz na full, 
rosołeczek bul bul bul, 
a ja siadam jak ten król-czekam. 
Śmietaneczka- tak tak tak, 
zasmażeczka- co za smak, 
kiełbaseczka sucha jak wiórek. 
Tak gotuję sobie przez 
dłuższy czas, aż gotów jest 
najwspanialszy lek na stres- żurek!


 Piosenka Wojciecha Młynarskiego, zawsze miło mi się kojarzy, przez co nabieram apetytu na  tytułowy żurek:)
W moim żurku kiełbasy nie znajdzie, gdyż takowej nie spożywam, ale przez bogactwo ziołowych przypraw, wędzonego tofu, bogatego bulionu i mnóstwa warzyw, jest ci on zachwycająco pyszny, co przyznają amatorzy potraw z mięsnym dodatkiem, którzy mieli szczęście go spróbować.
Po żurku tym, humor mam, a przystojny i silny jestem jak żubr ;0)

Składniki na bulion warzywny:


Marchew
seler
pietruszka
cebula
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
kawałek imbiru
kurkuma
lubczyk
olej winogronowy
sól

Pozostałe składniki:

Kilka ziemniaków
duża marchew
korzeń pietruszki
kawałek selera
2 duże cebule
olej, masło
tofu wędzone ok.20 dkg (u mnie Polsoja)
Majeranek, lubczyk,  imbir suszony, sól, pieprz
Pół butelki gotowego żurku śląskiego
Śmietanka

Przygotowanie:

Do zimnej wody wrzucamy pokrojone kawałki warzyw, dodajemy przyprawy, gotujemy na małym ogniu, przez godzinę.
Startą na dużych oczkach tarki marchew i pietruszkę, dusimy na mieszaninie masła z olejem. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Cebule kroimy, wrzucamy na patelnię, po lekkim zeszkleniu, wrzucamy pokrojone w niedużą kostkę tofu wędzone i pitrasimy jeszcze przez jakiś czas, aż tofu i cebula osiągną upragniony wygląd:) , przy czym baczymy by się nam cebula nie przypaliła. Do gotowego bulionu warzywnego wrzucamy pokrojone ziemniaki, gotujemy do miękkości, po czym dodajemy uduszoną marchew z pietruszką, oraz tofu z cebulką, solimy do smaku. Ponieważ nie lubię mocno kwaśnych zup, przeto dodaję połowę zawartości butelki żurku śląskiego, którą mieszamy ze śmietaną, dodajemy kilka łyżek gorącego bulionu, a następnie wlewamy do garnka  i  chwilę jeszcze gotujemy. Doprawiamy: kurkumą, roztartym majerankiem, szczyptą imbiru, oraz lubczyku i pieprzu.

Smacznego!





czytajnik.pl

maleksiazki.pl








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję c: