Marcheweczkę ciach ciach ciach,
pietruszeczkę ciach ciach ciach
porek i selerek trach- siekam.
I nastawiam gaz na full,
rosołeczek bul bul bul,
a ja siadam jak ten król-czekam.
Śmietaneczka- tak tak tak,
zasmażeczka- co za smak,
kiełbaseczka sucha jak wiórek.
Tak gotuję sobie przez
dłuższy czas, aż gotów jest
najwspanialszy lek na stres- żurek!
Piosenka Wojciecha Młynarskiego, zawsze miło mi się kojarzy, przez co nabieram apetytu na tytułowy żurek:)
W moim żurku kiełbasy nie znajdzie, gdyż takowej nie spożywam, ale przez bogactwo ziołowych przypraw, wędzonego tofu, bogatego bulionu i mnóstwa warzyw, jest ci on zachwycająco pyszny, co przyznają amatorzy potraw z mięsnym dodatkiem, którzy mieli szczęście go spróbować.
Po żurku tym, humor mam, a przystojny i silny jestem jak żubr ;0)
Składniki na bulion warzywny:
Marchew
seler
pietruszka
cebula
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
kawałek imbiru
kurkuma
lubczyk
olej winogronowy
sól
Pozostałe składniki:
Kilka ziemniaków
duża marchew
korzeń pietruszki
kawałek selera
2 duże cebule
olej, masło
tofu wędzone ok.20 dkg (u mnie Polsoja)
Majeranek, lubczyk, imbir suszony, sól, pieprz
Pół butelki gotowego żurku śląskiego
Śmietanka
Przygotowanie:
Do zimnej wody wrzucamy pokrojone kawałki warzyw, dodajemy przyprawy, gotujemy na małym ogniu, przez godzinę.
Startą na dużych oczkach tarki marchew i pietruszkę, dusimy na mieszaninie masła z olejem. Ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Cebule kroimy, wrzucamy na patelnię, po lekkim zeszkleniu, wrzucamy pokrojone w niedużą kostkę tofu wędzone i pitrasimy jeszcze przez jakiś czas, aż tofu i cebula osiągną upragniony wygląd:) , przy czym baczymy by się nam cebula nie przypaliła. Do gotowego bulionu warzywnego wrzucamy pokrojone ziemniaki, gotujemy do miękkości, po czym dodajemy uduszoną marchew z pietruszką, oraz tofu z cebulką, solimy do smaku. Ponieważ nie lubię mocno kwaśnych zup, przeto dodaję połowę zawartości butelki żurku śląskiego, którą mieszamy ze śmietaną, dodajemy kilka łyżek gorącego bulionu, a następnie wlewamy do garnka i chwilę jeszcze gotujemy. Doprawiamy: kurkumą, roztartym majerankiem, szczyptą imbiru, oraz lubczyku i pieprzu.
Smacznego!
czytajnik.pl |
maleksiazki.pl |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję c: