28 wrz 2011

PIECZONE JABCA

                                       



Lubię
je sobie wcinać jesienią i zimą, są idealne kiedy robię sobie szlaban na słodycze
 i nawracam się na zdrowe odżywianie. Wydrążone, twarde, duże i słodkie jabłka, nadziewam tym, co akurat znajdę w kuchni, np.orzechy laskowe, rodzynki, konfitura z jeżyn(moja ulubiona), albo jakimkolwiek dżemem. Jabłka układam w żaroodpornym naczyniu, podlewam wodą i piekę w 170st. aż zmiękną.Mniam, mniam.
Idę se zrobić jabca, bo od dzisiaj zero batonów. Pa...

26 wrz 2011

COŚ WESOŁEGO




















JESIEŃ JUŻ!




Woła wrzesień, że już jesień.

Przyszła, już jest, jesień, słoneczna, ciepła.Lubię te ferie ciepłych kolorów,
kasztany, jarzębiny, jabłka, gruszki, grzyby, żołędzie i kolorowe liście.
Jesień kojarzy mi się też z malowniczymi mgłami, zupą z dyni, wierszykami przedszkolaków o jesieni, rykowiskami jeleni, z parasolem i ubłoconymi kaloszami. Jesienią wykopuję z pawlacza ciepły szal i moje ulubione, góralskie skarpety z owczej wełny, które przydają się, gdy kaloryfery jeszcze nie grzeją, a w chałupie zimno jak w psiarni.To dobry czas żeby zrobić dereniówkę, konfiturę z jarzębiny, i nagotować gar pysznej zupy z borowików.










Jesienne listki

Jesienne liście wirowały,
wesoło  z wiatrem się zabawiały, 
spadały cichutko na kolce jeża, 
i były prezentem dla tego zwierza.



















Zupa krem z dyni.

600g obranej i osuszonej papierowym ręcznikiem dyni, skropionej olejem,oprószonej solą,piekę na blasze w piekarniku na180st.,przez 40min.
Pokrojoną w kostkę marchew, kilka ziemniaków, mały kawałek selera i cebulę duszę pod przykryciem, na odrobinie oleju, z kilkoma łyżkami wrzątku.Gdy wszystkie warzywa zmiękną, dodaję upieczony, oddzielony od skóry miąższ dyni,dolewam wrzątku i miksuję wszystko na gładki krem.Na oleju podsmażam drobno pokrojoną cebulkę, dodaję do zupy,którą przyprawiam odrobiną tartej gałki muszkatołowej,mielonego owocu kolendry, szczypty suszonego imbiru, gruboziarnistej soli i sosu sojowego.Zupę zdejmuję z ognia i dodaję kilka łyżek słodkiej śmietanki.Zupa gotowa, do jedzenia.Koniec.