6 lis 2012

PASZTET Z CUKINII NAJLEPSZY





Numero uno, smakowity rarytas, który od jakiegoś czasu należy do kanonu moich domowych przysmaków.
Co to jest?
Pasztet z cukinii !
Pasztet ten wiedzie na manowce nawet wytrawnych mięsożerców, bo trudno im uwierzyć, że roślinny ci on,
bez grama mięsa.
Piekę go w dwóch wersjach, z pieczarkami i bez, i obie są przepyszne, bo jeszcze nie zdążą wystygnąć, a już się za nie biorę , parząc moich ust pąkowie:)))
Z tego też powodu zdjęcia pasztetu ni ma, bo pasztet zmienił miejsce pobytu, zanim skapowałem się, żeby mu trzasnąć zdjęcie.
Aaaa i tak  nie ma czego żałować, bo jego mało atrakcyjny wygląd, nijak się ma do jego cudownego smaku, jak bum cyk !



 Potrzebne będą: 
3-4 jajka
3 szklanki  cukinii tartej na grubych oczkach 
1,5 szklanki bułki tartej
1 cebula
1 marchewka
8 łyżek oleju z pestek winogron
200g sera żółtego
sól, pieprz, suszony estragon
15-20dkg podduszonych pieczarek (lub bez)

Robi to się tak:

Warzywa zetrzeć, odstawić na kilkanaście minut i odlać ewentualny nadmiar soku z cukinii. Następnie dodać drobno pokrojoną cebulę, żółtka jaj, bułkę tartą, starty żółty ser, olej i przyprawy do smaku, dokładnie wszystko wymieszać. Ubić mikserem białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę i wmieszać ją w masę. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, wysypać bułką tartą i wyłożyć równą warstwą warzywną masę. Odpalamy piekarnik i do nagrzanego do 180st. wstawiamy naczynie i pieczemy przez około 40 minut, do złotego zrumienienia  pasztetu.

Życzę smacznego!





POCIESZALNIA

















Dziękuję Wszystkim Odwiedzającym :)