29 lis 2011

PIEROŻKI Z JABŁKAMI




Z braku czasu spowodowanym remontem mojej łazienki, wpadam tu na chwilę, żeby zostawić szybki przepis na pierożki z jabłkami. Zimno jest i teraz zamiast słodkich, zamulających batonów, wolę coś upieczonego w piekarniku z kawą zbożową Anatol, ze szczyptą cynamonu i kardamonu.


Pierożki z jabłkami

Na ciasto:
30 dkg mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
15 dkg chudego twarogu
Po 6 łyżek mleka i oleju
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 łyżka masła do wysmarowania blachy


Na nadzienie:
 3/4  kg jabłek
3-5 łyżek cukru, a jeśli jabłka kwaśne, to więcej
5 dkg rodzynek



1. Jabłka obrać, wyjąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki i udusić z cukrem i rodzynkami, można dodać kilka kropli cytryny.
2.Mąkę wymieszać z proszkiem i przesiać. Dodać ser, mleko, olej, cukier wymieszany z cukrem waniliowym. Wyrobić ciasto, rozwałkować na cienki placek i wycinać kółka szklanką. Na każde nałożyć trochę nadzienia i dobrze zacisnąć brzegi.
3. Natłuścić blachę, ułożyć na niej pierożki, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 200 st. około 15 minut.
4.Po wyjęciu, jeszcze gorące można posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.

                                                                                                           Smacznego!




George Dunlop Leslie " Apple dumplings"