28 paź 2011

LECĘ W KULKI






Dzisiaj kolejny słodki przepis, na przekąskę dla leniucha i łakomczucha.
Nie chce nam się piec, to utoczmy sobie michę pysznych,słodkich kokosowych kulek, z uprażonym, chrupiącym migdałem w środku. Migdałów prażę całą paczkę, bo nie mogę się oprzeć ich smakowi i duża ich część ląduje w czeluściach mojego dzioba, zanim jeszcze kulki zostaną nadziane.



KOKOSOWE KULKI

100g wiórków kokosowych
200g masła
200g cukru
125ml wody
250g mleka pełnego w proszku
2 płaty dużych wafli
20 dkg migdałów
olejek waniliowy


Migdały zalewamy wrzątkiem i parzymy kilka minut, po tym czasie skórka powinna łatwo się zdjąć. Migdały prażymy w średnio nagrzanym piekarniku na złoty kolor, bacząc co by się nam nie przypaliły, bo będą gorzkie i do kitu.
Wodę zagotować i rozpuścić w niej cukier. Po ostudzeniu wlewamy do miski, dodajemy wiórki kokosowe, miękkie masło, mleko w proszku i drobno pokruszony wafel, kilka kropli olejku waniliowego, wszystko dobrze mieszamy mikserem. Wstawiamy miskę na 30 minut do lodówki.Masę nabieramy łyżeczką, wkładamy do środka migdała i formujemy zgrabna kuleczkę, którą na koniec obtaczamy w wiórkach kokosowych.


                                                                                                                                            Smacznego!


NAJLEPSZA RZECZ ŚWIATA, GORĄCA HERBATA!                                                                                                               




HERBATKO, HERBATKO...


DOPÓKI CIEBIE, CIEBIE NAM PIĆ,
PÓKI JAK W NIEBIE ,JAK W NIEBIE NAM ŻYĆ
HERBATKO,HERBATKO,HERBATKO, ACH...


HERBATA, KTÓRA STAWIA RANO NA NOGI:
1 łyżeczka czarnej herbaty i pół łyżeczki anyżku.

HERBATA, KTÓRA USPOKAJA I ROZGRZEWA:
1 łyżeczka czarnej herbaty, kwiatu lipy i suszonych malin.

 
HERBATA O KRÓLEWSKIM SMAKU:
1 łyżeczka czarnej herbaty i kwiatów chabru.