Bardzo lubię spaghetti według mojego własnego przepisu, bo ma wspaniały aromatyczny, muślinowy sos, a przede wszystkim nie jest kwaśny, a za tym smakiem nie przepadam.Jest jeszcze sporo świeżych, pysznych pomidorów, więc póki co, to z nich robię to danie, a później używam tych z puszki, obranych ze skóry i makaronu z mąki durum,który po ugotowaniu jest sprężysty.
Pyszne spaghetti Elvisa.
1 pietruszka
2 marchewki
mały kawałek selera
2 cebule
Suszone zioła:oregano, tymianek, lubczyk, kurkuma
olej z pestek winogron
sól gruboziarnista
sos sojowy
kilka łyżek słodkiej śmietanki
Pokroić w kostkę 1 cebulę i udusić na oleju, następnie wrzucić do niej pomidory i dalej dusić przez 25min. pod przykrycie na małym ogniu. W tak zwanym międzyczasie, obrane i starte na grubych oczkach warzywa dusimy w drugim garnku na oleju i w razie potrzeby podlewamy wrzątkiem, co by się nie przypaliły.Do prawie miękkich warzyw wrzucamy pokrojoną cebulę i jeszcze chwilę dusimy.Teraz wrzucamy roztarte w dłoniach zioła: oregano, lubczyk, pieprz i sól do smaku.Dodajemy duszone pomidory, dolewamy trochę wrzątku,dodajemy szczyptę kurkumy i odrobinę roztartego tymianku.
Blenderem miksujemy wszystko na gładko, dolewając wrzątku , aż do uzyskania pożądanej gęstości.Dodajemy 4 łyżki słodkiej śmietanki, próbujemy jak smakuje, w razie potrzeby dodajemy pieprzu i soli, całość doprawiamy sosem sojowym.
Ugotowany makaron spaghetti wykładamy na talerz, polewamy nie żałując sosu, trzemy ser mozarella i przyozdabiamy listkami bazylii.
Smacznego!
W JESIENNYM NASTROJU