3 lut 2013

PIEROGI Z KASZĄ GRYCZANĄ



Wiadomo, że wynalazcą pierogów jest niejaki Pierr Oggy, a moje ulubione, to te z nadzieniem z kaszy gryczanej, szpinaku i fety, wyprzedzają w moim osobistym rankingu, nawet te wcinane od dzieciństwa pierogi ruskie. Te z kaszą są przesmaczne, sycące i zdrowe, a dodatek szpinaku i fety, daje niezwykły smak.
Kto nie przepada za intensywnym zapachem palonej kaszy gryczanej, może użyć niepalonej.


Farsz:
1 szklanka kaszy gryczanej
opakowanie mrożonego szpinaku
opakowanie favity mlekovita
gałka muszkatołowa
sól, pieprz, majeranek
sok z cytryny
olej
duża cebula

Ciasto:
2 szklanki mąki poznańskiej, przesianej
ciepła woda
żółtko jajka
łyżka oleju
szczypta soli, imbiru i kurkumy
Zagnieść elastyczne ciasto

Ugotować kaszę na sypko, cebulkę zeszklić na patelni, dodać szpinak i dusić kilkanaście minut na małym ogniu, pod przykryciem, następnie zetrzeć odrobinę gałki muszkatołowej, pieprz, sól i trochę soku z cytryny, wrzucić jeszcze majeranek roztary w dłoni, do smaku. Do wystygłej kaszy i paciary ze szpinaku, dodać rozkruszoną fetę, wszystko dokładnie wymieszać i nadziewać krążki ciasta pierogowego. Jak ktoś lubi, pierogi można polać zeszkloną cebulką.

Smacznego:)





WESOŁY ZESTAW