23 kwi 2014

ZUPA MARCHEWKOWA Z RYŻEM BASMATI





Dzisiaj przepis na szybką i bardzo odżywczą zupę marchewkową, idealną dla osób z problemami trawiennymi, wzmacniającą żołądek. Jest to jedna  z wielu zup, które przygotowuję codziennie do jedzenia i bardzo odpowiada mi jej kremowa konsystencja. Używam do niej aromatycznego ryżu basmati.


Składniki:
Kilka marchewek
1 duża cebula
wywar warzywny lub dla spieszących się gorąca woda
sok z cytryny
przyprawa curry
sól, pieprz, imbir
masło i olej winogronowy
ryż basmati.

Gotujemy ryż: odmierzamy 1 porcję ryżu i dwie porcje wody. Wodę zagotowujemy, ryż płuczemy i wrzucamy na wrzątek i solimy, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości.

Pokrojoną cebulę wrzucamy do garnka z rozgrzanym masłem i odrobiną oleju i dusimy.
Następnie wrzucamy do niej pokrojoną drobno marchewkę i podlewamy niewielką ilością gorącej wody, sypiemy nieco suszonego imbiru, pieprzu i soli, przykrywamy garnek i dusimy do miękkości na małym ogniu.
Wlewamy wywar warzywny lub  gorącą wodę i miksujemy blenderem, w razie potrzeby, dolewamy płynu do uzyskania pożądanej gęstości. Dosmaczamy odrobiną soku z cytryny, pieprzem, solą i dodajemy wg. własnego upodobania mniej lub więcej curry. Na talerz kładziemy ugotowany ryż i wlewamy zupę.
Smacznego!