Zima w pełnej krasie, śniegu co niemiara , więc u mnie sernik na zimę, z cynamonem, wybornym, muślinowym i słodkim w smaku serkiem włoskim i ricotta, do którego nie trzeba dodawać zbyt wiele cukru, tak jak przy zwykłym serniku.
Sernik z ricottą i cynamonem
Na spód:
120 g biszkoptów
60 g masła
łyżeczka cynamonu
Masa serowa:
2 serki typu włoskiego np. z Lidla po 220 g opakowanie lub Capri
250 g serka ricotta
3 jajka
3 łyżki maki pszennej
6 łyżek cukru pudru
1 mały cukier waniliowy
Biszkopty rozdrobnić w malakserze. Miękkie masło utrzeć z cynamonem i połączyć z rozdrobnionymi biszkoptami. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułka tartą, wyłożyć na jej dno biszkopty.
W misce wymieszać dokładnie mikserem serek włoski, dodać ricottę, mąkę, cukier puder i waniliowy. Gdy masa będzie gładka, dodać żółtka i wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać w masę serową. Masę wylać na spód z biszkoptów.
Piec w piekarniku 180 st. przez 50-55 minut. Sernik studzić przy uchylonym piekarniku.
Smacznego!
Uwielbiam serniki! Na pewno przepis wypróbuję, ale jak na razie piekarnik mam zepsuty i czekam na nowy :-( Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSernik,to moje ulubione ciasto:)Nie wiem czemu cóś mi siem pomyliło i myślałam że rocotta to jest kozi ser:))))))))
OdpowiedzUsuńFajny przepi...ma tylko pytanie, czy piszac serek wloski, to masz na mysli mascarpone? Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńBozenas: ricotta, to ser produkowany z serwatki.
OdpowiedzUsuńKami: Serek włoski, którego użyłem w przepisie to z Lidla po 220g opakowanie, lub inny typu włoskiego np. Capri z Sierpca.
Jego zdjęcie umieszczę pod przepisem. Pozdrawiam:)
Cynamon to cudo, bez którego życia sobie nie wyobrażam. Muszę wypróbować ten przepis:)
OdpowiedzUsuńno proszę coś na rozgrzewkę..w tym czasie chorób bardzo przdatny przepis na herbatke i ciasto...warte wypróbowania. Pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuń