Dziś szybkie danie z serii śniadaniowy przysmak, które jadam często jesienią i zimą,tak jak moją ulubioną
kaszę jaglaną i kukurydzianą z owocami.
Ugotowane kluseczki, polane masłem, posypane cynamonem i karobem, pycha!, mniam, mniam...
250g twarożku półtłustego rozetrzeć z utarta skórką z połówki cytryny,dodać szczyptę kakao, trochę brązowego cukru i jedno jajko, oraz 75g mąki kukurydzianej, szczyptę suszonego imbiru, trochę soli do smaku.
Wszystko dokładnie wymieszać, formować łyżeczką zgrabne kluseczki i kłaść na osolony wrzątek, w którym powinny gotować się, do momentu aż nabiorą nieco objętości, tj. około 10-15 minut. Ugotowane kluseczki polać roztopionym masłem, posypać brązowym cukrem, cynamonem i karobem.
Smacznego!
Karob, to mączka chleba świętojańskiego, z wyglądu przypomina kakao, do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością.
DO ŚMIECHU
Mmmmmmm... KLUSECZKI!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam pod każdą postacią!!!
Znowu świetne zdjęcia, słodkie zwierzątka...
Ty teżElvis padasz jak nie ma kawy....? hihihi
Fajne te kocie buźki!!!
O_o
-_-
^_^
xD
HAHHAHAHAHAH(gromko)
POZDRAWIAM
no to się podpisuje pod ostatnia fotką ..Elvisie mąka kukurydziana ..moje dzieciaki były uczulone ma gluten i serwowałam różne ale nie takie ..a co do pierożkow poszperałam mam podobny przepis na rogaliki tylko nigdy nie robiłam..
OdpowiedzUsuńPozdrawiam fankę kluseczek Magdalenkę i Ridos, która mam nadzieję, że podzieli się przepisem na rogaliki. Serdecznie pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń