23 kwi 2014

ZUPA MARCHEWKOWA Z RYŻEM BASMATI





Dzisiaj przepis na szybką i bardzo odżywczą zupę marchewkową, idealną dla osób z problemami trawiennymi, wzmacniającą żołądek. Jest to jedna  z wielu zup, które przygotowuję codziennie do jedzenia i bardzo odpowiada mi jej kremowa konsystencja. Używam do niej aromatycznego ryżu basmati.


Składniki:
Kilka marchewek
1 duża cebula
wywar warzywny lub dla spieszących się gorąca woda
sok z cytryny
przyprawa curry
sól, pieprz, imbir
masło i olej winogronowy
ryż basmati.

Gotujemy ryż: odmierzamy 1 porcję ryżu i dwie porcje wody. Wodę zagotowujemy, ryż płuczemy i wrzucamy na wrzątek i solimy, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości.

Pokrojoną cebulę wrzucamy do garnka z rozgrzanym masłem i odrobiną oleju i dusimy.
Następnie wrzucamy do niej pokrojoną drobno marchewkę i podlewamy niewielką ilością gorącej wody, sypiemy nieco suszonego imbiru, pieprzu i soli, przykrywamy garnek i dusimy do miękkości na małym ogniu.
Wlewamy wywar warzywny lub  gorącą wodę i miksujemy blenderem, w razie potrzeby, dolewamy płynu do uzyskania pożądanej gęstości. Dosmaczamy odrobiną soku z cytryny, pieprzem, solą i dodajemy wg. własnego upodobania mniej lub więcej curry. Na talerz kładziemy ugotowany ryż i wlewamy zupę.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. zupy marchewkowej ,jeszcze nie jadlam,nie wiem,czy juz Ci pisalam,pieczen z miesa indyczego na zimno smakowala wysmienicie, zimna (cieplej tez probowalam ,jestem niecierpliwa ,wiec musialam chociaz skubnac) dzieki za przepis:P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. E, nie pisałaś mi wcześniej, dlatego jestem zaskoczony i bardzo się cieszę, że pieczeń się udała!
      Jak korzystasz z moich przepisów i wszystko Ci się udaje, to znaczy że niezła z Ciebie gospodyni, a mężuś pewnie rączki całuje z wdzięczności, co? Pozdrawiam.

      Usuń

Dziękuję c: