28 mar 2014

PIECZEŃ Z UDŹCA INDYKA,ŚWIĄTECZNA.






Zmieniły się nieco moje upodobania kulinarne, mięso gości na moim stole z rzadka, a jeśli już, to jest to
wyłącznie kurczak lub indyk. Dzisiaj przepis na bardzo smaczną, ziołową pieczeń, do podawania na zimno, na świąteczny stół.

Potrzebne będą:
1,2-1,4 kg fileta z udźca indyka
1 duża cebula
rękaw do pieczenia

Marynata:
1 duża cebula starta na drobnych oczkach tarki
1 łyżeczka ziaren gorczycy
2 łyżeczki ziaren kolendry
1 łyżeczka słodkiej papryki
kilka ziaren ziela angielskiego
0,5 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
olej winogronowy
sól
liść laurowy

Wykonanie:
Mięso z udźca umyć, oczyścić i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Przygotować marynatę: utłuc w moździerzu ziarna kolendry, gorczycy i ziela angielskiego, zetrzeć cebulę, dodać majeranek, paprykę, czarny pieprz, miód, musztardę, sok z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać.
Rozłożony płat mięsa, dokładnie posolić, a następnie natrzeć marynatą z obydwu stron.
Mięso należy marynować ze 2 godziny, nie wstawiając do lodówki , lub możemy marynować dłużej i wstawić do lodówki na całą noc, po czym wyjęte musi osiągnąć temperaturę pokojową, zanim  zaczniemy go piec.
 Gotowe zamarynowane mięso, zwijamy i obwiązujemy sznurkiem, pod który wsuwamy liść laurowy i skrapiamy sowicie olejem winogronowym.
Kroimy dużą cebulę na średniej grubości plastry i układamy  na spodzie rękawa do pieczenia. Na warstwie cebuli kładziemy mięso, zamykamy rękaw do pieczenia, robimy na jego górze  małe nacięcie, przez które będzie uchodzić para wodna. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180st. na 2 godziny, po upływie których, dla pewności rozcinamy ostrożnie rękaw, żeby się nie poparzyć i sprawdzamy widelcem, czy mięso jest już miękkie. Po całkowitym wystudzeniu można kroić w plastry.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. wyglada smakowicie !!! a ja juz od paru dni dni rozmyslam co by fajnego na swieta zrobic i prosze ,z nieba mi spadles:P......................pozdrawiam ze slonecznego hessen:P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję c: